Właściwa dieta jest bardzo ważna dla zachowania pełnego zdrowia. By dieta była zdrowa musi być skondensowana. Nie może zabraknąć w niej żadnego z niezbędnych do życia składników. W codziennej diecie nie może zabraknąć także żelaza. Żelazo jest bardzo ważne w diecie dla dzieci i młodzieży. Jak i w jadłospisie dla osób zdrowych, osób chorych i osób starszych. W ciele dorosłego człowieka znajduje się go około 4 gramów. Żelazo występuje w organizmie ludzkim w hemoglobinie, tkankach, szpiku kostnym, mięśniach, enzymach, białkach krwi, hemosyderynie, ferrytynie, osoczu. W przypadku niedoboru żelaza dochodzi do niedokrwistości. Żelazo aktywnie uczestniczy w transporcie tlenu do różnych narządów w ciele człowieka, zapewnia właściwe funkcjonowanie układu krwionośnego i układu odpornościowego u ludzi. Niedobór żelaza może prowadzić do osłabienia odporności organizmu, anemii, a także zwiększać podatność na różnego rodzaju infekcje. Przy niedoborze żelaza człowiek czuje się osłabiony, posiada skłonność do powstawania siniaków, skóra staje się blada, czasem następuje krwawienie z nosa i owrzodzenia w jamie ustnej. Zaburzona także zostaje praca serca, psuje się nastrój. Warto wiedzieć, jakie produkty bogate w żelazo – jak ułożyć prawidłową dietę w przedszkolu ? Żelazo jest mikroelementem, którego musimy dostarczać organizmowi każdego dnia. A najlepiej dostarczać go w produktach żywnościowych. Najbardziej przyswajalne żelazo znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Tu źródłem żelaza jest mięso i ryby. Oraz wątróbka, jaja, nabiał, itd. Najbardziej na niedobór żelaza narażeni są wegetarianie, a jeszcze bardziej weganie. Ale żelazo znajduje się także w produktach pochodzenia roślinnego. A więc w wszelkie rodzaju produktach zbożowych, jak chleb żytni, chleb razowy, kasza gryczana, płatki kukurydziane, ryż. Żelazo posiadają także w rośliny strączkowe, brokuły, kapusta, orzechy, kakao, jabłka, pomarańcze. Warto zaznaczyć, że zapotrzebowanie na żelazo zależy od wieku, stanu zdrowia, aktywności fizycznej, płci. Największy deficyt żelaza stwierdza się u kobiet będących w ciąży i wśród matek karmiących.
Dieta bogata w produkty zawierające żelazo
[Głosów:0 Średnia:0/5]