Strona 244

Witaminy dla kobiet

0

Na każdym etapie życia kobiety, występują u niej różne poziomy zapotrzebowania, na wszelkiego rodzaju witaminy. Ich przyjmowanie i uzupełnianie niedoborów jest bardzo ważne, ponieważ pomaga zachować dobry stan fizyczny i psychiczny i przeżyć wiele spokojnych lat.

Czy kobieta zawsze potrzebuje te same witaminy?

Oczywiście, że nie. Zapotrzebowanie jest różne, w zależności od tego, w jakim stanie i na jakim etapie życia, aktualnie znajduje się kobieta. Do momentów zwiększonego zapotrzebowania, można między innymi zaliczyć okres:
• ciąży,
• karmienia piersią,
• menopauzy,
• odchudzania,
• stosowania restrykcyjnych diet eliminujących wybrane produkty spożywcze,
• leczenia chorób przewlekłych i rekonwalescencji,
• intensywnego wysiłku fizycznego i regularnego uprawiania sportu.

Każdy z tych etapów, może wycieńczyć organizm i dlatego kobiety powinny w różny sposób uzupełniać wszelkie niedobory.

Jakie witaminy należy przede wszystkim przyjmować?

W całym okresie życia bardzo ważne jest dostarczanie do organizmu witaminy D, a dokładniej D3, czyli tej występującej u zwierząt. Odpowiedzialna jest ona między innymi, za prawidłowe wchłanianie wapnia przez kości, za odpowiednie działanie układu immunologicznego i autoimmunologicznego, za przeciwdziałanie nowotworom, czy chorobom psychicznym. Jedyne wątpliwości, jakie istnieją, to jaka dawka jest szkodliwa dla człowieka i jakie szkody w ogóle może ona wyrządzić. Tę witaminę można zażywać między innymi w postacie naturalnej, to znaczy jajko, mleko, ryby i tak dalej.

Kolejną ważną witaminą, jest witamina z grupy A, jest ona między innymi odpowiedzialna, za dobry stan naszego naskórka i zapobiega łamliwości paznokci. Ważna jest także dla ludzi, którzy mają problemy ze wzrokiem, ponieważ zapobiega zaćmie, a także nowotworowi rogówki, czy kurzej ślepocie.

Witamina C jest chyba najbardziej znaną witaminą i to głównie ją podają rodzice swoim dzieciom. Zwiększa ona odporność na przeziębienia, chroni skórę, przed zbyt szybkim jej zwiotczeniem, czy spowalnia proces powstawania zmarszczek. Bardzo ważne i mało znane jest także to, że zapobiega nadciśnieniu. Czyli tak naprawdę nie jest to witamina jedynie ważna dla dzieci, lecz także bardzo ważna dla osób starszych, nie tylko, gdy chcą lepiej wyglądać, lecz także zapobiec chorobom związanym z ciśnieniem.

Kwas foliowy, czyli tak naprawdę witamina B9, to witamina odpowiedzialna za tworzenie się nowych komórek, lecz nie tylko do tego ogranicza się jej rola i powinny o tym pamiętać przede wszystkim kobiety, które planują ciążę. Odpowiednie dostarczanie kwasu foliowego w całym okresie ciąży, wspomaga tworzenie się centralnego układu nerwowego dziecka. Centralny układ nerwowy tworzy się już od samego początku, więc nie warto odkładać branie tej witaminy, na późniejsze okresy ciąży.

Niech każda kobieta o siebie dba

Nie tylko te witaminy powinna brać kobieta, lecz także wiele innych. Można je dostarczać do organizmu w postaci naturalnej lub także w postaci różnych suplementów. O dokładne proporcje i odpowiednie źródła witamin, najlepiej jest się zgłosić do lekarza, który dobierze najlepsze produkty indywidualnie do każdej osoby.

http://urodaporady.pl/

Domowe sposoby na grypę

0

Okres jesienno – zimowy, to przede wszystkim okres, w którym wiele osób pada ofiarą przeziębienia, czy grypy. Nie można tego lekceważyć, ponieważ każda choroba pozostawia ślad w organizmie, który może powrócić nawet za kilka lat, w postaci różnych chorób organizmu. Dlatego, zamiast zlekceważyć chorobę, warto ją szybko zwalczyć.

Jak zdiagnozować grypę?

Gdy tylko pojawią się pierwsze objawy grypy, nawet jeśli będą nam się kojarzyły z przeziębieniem, to warto zgłosić się z tym do lekarza. Na początku może to wyglądać niczym przeziębienie, lecz w późniejszych stadiach, może się przerodzić w coś naprawdę groźnego. Grypa jest jedną z tych chorób, które mogą grozić ciężkimi powikłaniami, a nawet śmiercią. Jeśli więc zacznie nas boleć głowa, będziemy mieli kaszel, będziemy czuli bóle stawów, czy przekroczymy stan podgorączkowy, to warto zgłosić się z tym do lekarza i on nam powie, co można z tym zrobić.

Jeśli ktoś dobrze i sprawnie weźmie się za zwalczanie grypy, to szybko sobie z tym poradzi, jednak gdy ktoś stwierdzi, że objawy już słabną i może zaprzestać leczenia, to może się to dla niego skończyć wizytą w szpitalu i tam dopiero okaże się, jak ciężki jest jego stan i jakie wynikły powikłania z choroby.

Jak wyleczyć grypę?

Grypa jest chorobą, której nie da się zwalczyć konkretnymi lekami, lecz zwalczamy występujące objawy, poprzez zarówno metody naturalne, także te stosowane przez nasze babcie i dziadków za starych dobrych czasów, jak i poprzez środki, które można zakupić w aptekach, a które przykładowo powstały w wyniku mieszanki różnych związków mających pomóc w leczeniu.

Podstawą jest zapewnienie stałej temperatury ciała i ogrzewania go. Najlepiej jest wziąć tydzień wolnego i cały tydzień spędzić pod pierzyną. Odpoczynek i oszczędzanie energii wzmocni ciało, a także pozwoli organizmowi na wykorzystanie większej ilości energii na leczenie niż na inne potrzeby.

Gdy tak będziemy leżeć w łóżku, to ważne jest także by w pomieszczeniu, w którym przebywamy, była zachowana odpowiednia temperatura. To znaczy, należy postarać się, by osiągnąć mniej więcej dwadzieścia stopni Celsjusza, przy jednoczesnym ciągłym wietrzeniu mieszkania i wpuszczaniu świeżego powietrza. Pozwoli to na pozbycie się wszelkich wirusów, które znajdują się w powietrzu.

Bardzo ważne jest także zapewnienie odpowiedniej wilgotności dla śluzówek. Można tego dokonać, poprzez stosowanie różnych inhalacji, również takich naturalnych, z wykorzystaniem olejków eterycznych. Takie olejki można zakupić praktycznie w każdej aptece.

Jak to mamy i babcie powtarzały: „Najważniejsze jest, by porządnie się wypocić”. Jest w tym trochę prawdy, pozbywamy się przy tym choroby z organizmu. Zwiększyć potliwość możemy między innymi poprzez picie herbat z sokiem z czarnego bzu lub z malin.

Należy jednak przy tym pamiętać o zachowaniu wysokiej higieny osobistej, ponieważ wirusy będą znajdowały się wszędzie, a trzeba je usuwać z naszego organizmu i dbać o jego dobry stan.
Zastosowanie się do tych kilku porad, może już znacznie wspomóc leczenie choroby i walkę z wirusami. Ważne jest, by leczenie doprowadzić do końca, ponieważ tylko to gwarantuje pełnie zdrowia.

http://prowital.pl/

Suplementacja witaminy D

0

Niektórzy ludzie, nawet nie zdają sobie sprawy, jak ważne jest, by zadbać o odpowiedni poziom witamin w organizmie. Część osób reaguje dopiero wtedy, gdy wystąpią u nich jakiekolwiek choroby, co jest bardzo złym podejściem.

Czym jest witamina D?

Jest to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach steroidowych organicznych związków chemicznych. Jeśli to pojęcie mówi niewiele dla osób, nieznających się na tematyce medycznej, to może lepiej przedstawić to z nieco innej strony, czyli odpowiedzieć sobie na pytanie, za co odpowiada i jak powstaje.

Jeśli chodzi o ludzi, to najpowszechniejsza jest witamina D3, ponieważ to właśnie ona występuje w organizmach zwierząt. Głównie powstaje ona wskutek przemian chemicznych, które odbywają się w skórze człowieka, pod wpływem promieniowania słonecznego. Jednak jak wiadomo, ze słońcem nie mamy do czynienia cały czas, dlatego też można wzbogacać swoją dietę, o takie produkty jak ryby, jajka, czy również mleko.

Te produkty pomogą nam utrzymać odpowiednią dawkę witaminy D3 w organizmie, ponieważ o ile w okresie wiosny i lata jesteśmy w stanie zapewnić sobie odpowiednie jej dostawy, dzięki promieniom słonecznym, to jesienią i zimą jest już zupełnie inaczej. Działa to także na zasadzie, że w bardziej nasłonecznionych rejonach, z niedoborem tej witaminy nie mają problemów.

Jakie są skutki niedoboru witaminy D3?

Ta witamina jest głównie odpowiedzialna za odpowiednie regulowanie gospodarki wapniowo – fosforanowej w organizmie, a więc za wszystko, co jest związane z kośćmi, z uzębieniem. Zapobiega więc takim chorobom jak osteoporoza, osteomalacja itd. Jest to najbardziej znane działanie tej witaminy i zazwyczaj, gdy mówi się o witaminie D, to podaje się przykłady związane z odpowiednim poziomem wapnia w organizmie i skutkami z tym związanymi.

Niewielu jednak wie, że witamina D3 oddziałuje także na układ immunologiczny organizmu, więc jest odpowiedzialna za zwiększenie odporności organizmu człowieka i dzięki jej odpowiedniemu poziomowi, spada możliwość występowania infekcji. Jeśli ktoś jeszcze bardziej zagłębi się w oddziaływanie witaminy D, to znajdzie informacje, że zbawiennie działa ona na występowanie chorób autoimmunologicznych, czy nowotworów.

Wśród występujących chorób, spowodowanych między innymi niedoborem tej witaminy, można znaleźć choroby układu sercowo – naczyniowego, a także choroby psychiczne, takie jak schizofrenia, czy nerwica lękowa. O odpowiedni poziom witaminy D3 powinny także dbać osoby narażone na cukrzycę, ponieważ jej niedobór powoduje cukrzycę typu pierwszego i drugiego.

Jakie dawki powinno się przyjmować, by zachować odpowiedni poziom witaminy D3, w organizmie?

Co do tego istnieją jeszcze spory, ponieważ niektórzy podają mniejsze dawki, a inni znacznie, nawet kilkukrotnie wyższe. Najlepiej jest, na początku sprawdzić, jaki jest poziom tej witaminy w naszym organizmie i jak go uregulować. Niektórzy lekarze, podają, że dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę D3, wygląda następująco:

• Noworodki i niemowlęta – 400 – 600 j.m.
• Dzieci i młodzież – 600 – 1000 j.m.
• Dorośli – 800 – 2000 j.m.

Tak to mniej więcej wygląda, lecz oczywiście wiele zależy także od tego, jaki jest charakter pracy danej osoby, czy choruje, czy pracuje w zamkniętych pomieszczeniach, czy jest otyła, czy jest to osoba starsza, czy unika słońca itd.

Zależności jest wiele, lecz warto zadbać o dostarczanie dodatkowo w jakimkolwiek stopniu witaminy D. Można to robić naturalnymi sposobami, lub także poprzez zażywanie różnych suplementów.

http://www.dlazdrowia24.pl/

Leki na stawy – jakie wybrać?

0

Stawy to ruchome połączenia między kośćmi. Dzięki stawom kości mogą się względem siebie przemieszczać. Są otoczone chrząstką, która na skutek różnych czynników ulega ścieraniu, a nawet całkowitej degeneracji. Wiele osób – w różnym wieku, boryka się z bólem stawów. Przyczyn powstania bólu jest wiele. Jednym z powodów jest prowadzenie niehigienicznego trybu życia. Na ból stawów cierpią osoby, które spędzają długi czas w pozycji siedzącej, zachowujące nieprawidłową postawę ciała, na przykład garbią się w trakcie chodzenia lub siedzenia. Ból stawów może być też skutkiem urazu lub dużego obciążenia. Stawy obciążają nadmierna tusza, a także intensywne ćwiczenia – na bóle stawów kolanowych skarżą się biegacze. Czy ból stawów można wyleczyć? Można osłabić ból, zażywając środki farmakologiczne lub stosując zabiegi rehabilitacyjne. Jednak, co ważne, w pierwszej kolejności należy skupić się na przyczynach – wyeliminować czynniki powodujące ból, a następnie usuwać objawy.

Jak leczyć ból stawów?

Uporczywy ból stawów wiąże się z koniecznością wizyty u lekarza, który zaleci właściwą farmakoterapię – silne leki są dostępne na receptę. Bez recepty kupimy, działające miejscowo, żele oraz plastry o właściwościach rozgrzewających i przeciwzapalnych. Aby wyeliminować objawy bólu, można stosować leki przeciwbólowe lub przeciwzapalne w formie doustnych tabletek. Oprócz środków farmakologicznych pomocne są także zabiegi rehabilitacyjne. Z popularnych warto wymienić hydroterapię, w której trakcie ból jest niwelowany za pomocą strumienia wody, czy zabiegi wykorzystujące właściwości prądu – diatermia, galwanizacja, diadynamik. W leczeniu bólu pomagają ćwiczenia fizyczne – rozciągająca gimnastyka, pływanie, jazda na rowerze.

Naturalne metody uśmierzające ból stawów

Naturalne sposoby leczenia bólu, przy wykorzystaniu dostępnych bez recepty środków, cieszą się ogromną popularnością, gdyż nie wiążą się z koniecznością wizyty u lekarza i nie wymagają dużych nakładów finansowych. Na szczególną uwagę, ze względu na potwierdzoną skuteczność, zasługują preparaty roślinne, w tym produkty na bazie imbiru, wiesiołka, kurkumy i wyciągów z wierzby. Czym się cechują?

• Imbir wyróżnia się wysoką zawartością składników o właściwościach rozgrzewających. Zawiera gingerol, który wykazuje działanie przeciwzapalne i skutecznie łagodzi ból stawów. Imbir najlepiej działa w połączeniu z miodem i cynamonem.
• Wiesiołek jest źródłem kwasu gamma-linolenowego (CLA), który uśmierza ból stawów i zmniejsza opuchlinę.
• Kurkuma zawiera kurkuminę, która redukuje stan zapalny stawów. Doskonale działa, szczególnie w połączeniu z miodem.
• Wyciągi z wierzby są źródłem salicyny o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych.

Podsumowanie

Ból stawów powoduje ogromny dyskomfort i uniemożliwia codzienne funkcjonowanie. Jest powszechną dolegliwością, dotykającą osoby w różnym wieku… Czy faktycznie jesteśmy skazani na tę dolegliwość – ból pojawi się i tak, niezależnie od naszej woli? Nie do końca. Odpowiednio wcześnie możemy podjąć działania profilaktyczne w celu zmniejszenia ryzyka pojawienia się chorób układu ruchu. Bez wątpienia kluczem do zachowania właściwej kondycji układu kostnego jest połączenie aktywności fizycznej z racjonalną dietą.

http://www.czasnaterapie.pl/

Syrop na odporność dla dzieci – jaki wybrać?

0

Okres jesienno-zimowo-wiosenny to czas zachorowań. W tym okresie niedojrzałe wrażliwe organizmy dzieci są szczególnie podatne na choroby układu oddechowego. Kaszel, katar to standard – chorobom nie sposób zapobiec. Co mogą rodzice? Dzięki nowoczesnym wyjątkowo skutecznym środkom farmaceutycznym mogą sprawić, że dolegliwości będą mniej dokuczliwe. W tym newralgicznym i trudnym czasie warto sięgnąć po wypróbowany syrop na odporność dla dzieci. Jaki wybrać?

Syrop z aronii

Owoce aronii są źródłem przeciwutleniaczy (bioflawonoidów), które neutralizują wolne rodniki. To bogactwo witamin z grupy B oraz witamin A, C, E, PP, kwasów organicznych i minerałów. Wymienione skutecznie wspomagają odporność, dlatego aronia jest składnikiem popularnych i skutecznych syropów.

Syrop z aloesu

Sok z aloesu jest źródłem antyoksydantów, które „wymiatają” wolne rodniki. Zapobiega rozwojowi infekcji i wykazuje działanie przeciwzapalne. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz kwas foliowy. Spożywanie soku z aloesu lub syropu na bazie aloesu ogranicza ryzyko powstania infekcji.

Syrop na bazie czosnku

Czosnek to naturalny antybiotyk. Wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Czosnek warto podawać, nie tylko dzieciom, w czystej postaci lub w formie syropów, które wspomagają odporność.

Syrop z owoców czarnego bzu

To oręż w walce z przeziębieniami i skuteczny środek na odporność. Owoce czarnego bzu zawierają witaminę A oraz C. Są źródłem antyoksydantów oraz minerałów. Syrop z bzu złagodzi gorączkę i kaszel, a podawany profilaktycznie pozwoli uniknąć infekcji.

Syrop z malin

Maliny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i napotne. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały. Maliny można serwować dzieciom w formie domowych soków lub nabyć odpowiedni preparat.

Syrop imbirowy

Imbir zawiera gingerol i shogaol – substancje, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz mangan, który zwiększa odporność organizmu. Jest ponadto źródłem cennych witamin, takich jak A, C, E oraz witamin z grupy B. Zawiera liczne minerały, w tym cenny dla funkcjonowania organizmu krzem. Imbir można spożywać w postaci naturalnej w połączeniu z miodem i cytryną lub w formie esencjonalnego syropu.

Syrop na bazie propolisu

Propolis to kit pszczeli. Jak działa? Wykazuje działanie bakteriobójcze i wspomaga odporność. Jest rekomendowany w przypadku dolegliwości układu oddechowego – skutecznie leczy ból gardła oraz chore zatoki.

Syrop różany

Brzmi egzotycznie? I taki istnieje. Syrop różany to bogactwo witaminy C, bioflawonoidów, beta-karotenu oraz likopenu. Syrop z róży skutecznie wzmacnia odporność organizmu, zapobiega infekcjom i przeziębieniom. W naturalnej formie może być smacznym dodatkiem do herbaty lub deserów. Syrop z róży można nabyć także w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Serwowany profilaktycznie przeciwdziała chorobom układu oddechowego.

Jaki syrop wybrać?

Wymienione składniki wykazują wysoką, potwierdzoną badaniami skuteczność. Rodzaj wybranego preparatu – producent, marka to kwestia indywidualnych upodobań i preferencji.

http://www.zdrowienatopie.pl/

Recepta na zdrowe życie – zasady postępowania

0

Wielu z nas zastanawia się jak postępować, aby cieszyć się zdrowiem i długim życiem. Okazuje się, że poprzez odpowiednie postępowanie, przestrzegając określonych zasad, możemy poprawić jakość naszego życia teraz i w przyszłości. Jaka jest recepta na zdrowe życie?

Zadbaj o prawidłową dietę

Należy spożywać produkty, zawierające wszystkie związki odżywcze – węglowodany, białka i tłuszcze, a także witaminy oraz minerały. U podstawy diety powinny znajdować się produkty zbożowe, występujące m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, płatkach owsianych, czy brązowym ryżu. Węglowodany złożone dostarczają do organizmu energię oraz odpowiednią porcję witamin i składników mineralnych. Ważnym elementem diety są także mleko i przetwory mleczne zawierające cenne białko. Zrównoważona dieta opiera się na spożywaniu witamin i owoców, które są źródłem cennych dla zdrowia składników. Nie można również zapominać o spożywaniu tłuszczy, szczególnie tych dostępnych w rybach morskich. Dietę tłuszczową powinny uzupełniać zdrowe oleje – rzepakowy, lniany, a także oliwa z oliwek. Należy ograniczyć spożywanie produktów przetworzonych, w tym wędlin i dań gotowych. Ważna jest regularność posiłków – należy jeść 5-6 małych porcji w ciągu dnia, co 3-4 godziny. W zdrowej diecie nie ma miejsca na cukry proste w postaci tuczących słodyczy.

Zadbaj o aktywność fizyczną

Sport to zdrowie! To nie pusty slogan, ale potwierdzona badaniami prawda. Codzienna aktywność fizyczna dodatnio wpłynie nie tylko na zdrowie, ale i urodę. Wiemy, że nadprogramowe kilogramy są przyczyną wielu dolegliwości, w tym chorób serca. Wysiłek fizyczny zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz miażdżycy. Zgodnie z zaleceniami WHO dorosły człowiek powinien uprawiać dowolną formę sportu, lub po prostu się poruszać przez 30 minut dziennie. Może to być bieganie, jazda na rowerze lub po prostu spacer. Jeśli nie masz czasu na uprawianie sportu, spróbuj chodzić do pracy na piechotę!

Nie sięgaj po używki

Niby oczywiste a jednak. Wciąż wielu Polaków pali papierosy, pomimo wiedzy na temat ich szkodliwości. Alkohol jest tuczący i spożywany w nadmiarze może prowadzić do chorób wątroby. Osoby, które troszczą się o zdrowie mogą wypić dziennie jedną lampkę czerwonego wytrawnego – nie więcej. Czerwone winno ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zawiera polifenole, mające dodatni wpływ na pracę układu krążenia.

Unikaj stresu

Stres może być przyczyną zachorowania na choroby serca i nowotwory. Wpływa na zdrowie psychiczne – może prowadzić do depresji i zaburzeń pamięci. Stresu ciężko się pozbyć, ale można go zmniejszyć poprzez stosowanie technik relaksacyjnych. Metoda walki ze stresem jest kwestią indywidualną.

Badaj się regularnie

Pod żadnym pozorem nie można zapominać o wizytach u lekarza w celu przeprowadzenia rutynowych badaniach lekarskich. Tego typu badania pozwalają wykryć choroby we wczesnej fazie.

Odpoczywaj bez wyrzutów sumienia

Badacze podają, że w ciągu doba powinna obejmować 8 godzin pracy, 8 godzin wypoczynku i 8 godzin snu. Czy to realne? Cóż, może pozostaje kwestia ustalenia priorytetów.

http://zdrowietiens.pl/

Jak się odżywiać?

0

Zgrabna, wygimnastykowana sylwetka kojarzy się przede wszystkim ze zdrowiem, ale nie tylko. Osoby szczupłe są uważane za bardziej atrakcyjne fizycznie. To dość niesprawiedliwe, ale tak jest i nic na to nie poradzimy. Chcąc się podobać, musimy dbać o figurę, stosując przede wszystkim racjonalną dietę. Jak się odżywiać, by nie utyć lub osiągnąć wymarzoną sylwetkę i po prostu dobrze czuć się we własnym ciele.

Poniżej garść porad – jak się odżywiać?

Poznaj piramidę żywienia – odżywiaj się racjonalnie

W zdrowym odżywianiu nie chodzi o to, by wyeliminować, jakieś związki odżywcze. Przeciwnie należy spożywać produkty zawierające wszystkie związki (węglowodany, białko i tłuszcze) w odpowiednich proporcjach. Podstawą zrównoważonej diety są węglowodany złożone, w tym produkty zbożowe, takie jak pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane i brązowy ryż. Na kolejnych stopniach znajdują się warzywa i owoce oraz mleko i jego przetwory. Najwyżej są niezbędne, ale najmniej potrzebne tłuszcze. Zgodnie z najnowszymi zalecaniami nasza piramida żywieniowa obejmuje produkty przetworzone i nieprzetworzone. Na samym dole piramidy znajdują się oczywiście produkty nieprzetworzone, czyli zdrowe. Do tej grupy zaliczane są produkty zbożowe, warzywa, owoce i mleko. U góry są na przykład wędliny, których z racji licznych dodatków nie powinno się spożywać zbyt często.

Zaplanuj posiłki – odżywiaj się regularnie

Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie 4-5 małych posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasowych. Nie śpiesz się w trakcie jedzenia, celebruj posiłki – dopiero po 15 minutach od rozpoczęcia posiłku mózg odbiera sygnały informujące o sytości.

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem (…)

Pamiętaj, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – może być stosunkowo obfite. Kolacja powinna być skromna i spożywana 2-3 godziny przed snem.

Nawadniaj organizm

Pij w ciągu dnia około 1,5 litra wody mineralnej, ale nie tylko. Korzystnie na zdrowie i przemianę materii wpływają herbaty – ziołowe, czerwone, zielone. Wyeliminuj spożycie kalorycznego alkoholu. Wyjątkiem jest czerwone wino wytrawne, które zawiera cenne dla zdrowia polifenole.

Ogranicz spożywane słodyczy

Zamiast cukierków, ciasteczek i ciast można podjadać orzechy, bakalie lub pestki dyni oraz słonecznika. Głód słodyczy można zaspokoić, spożywając owoce (nie na noc).

Udoskonal technikę przygotowania potraw

Spróbuj nie smażyć potraw. Przygotowuj posiłki pieczone, gotowane i duszone – są równie dobre, a zawierają mniej tłuszczu. Spożywaj zdrową oliwę i oleje – rzepakowy, kokosowy, lniany.

Stosuj urozmaiconą dietę

Menu nie powinno być nudne i monotonne. Aby dostarczyć do organizmu właściwą porcję witamin i minerałów, należy spożywać kilka razy dziennie owoce i warzywa.

Zażywaj suplementy diety

W razie konieczności, szczególnie w okresie zimowym, kiedy brak świeżych produktów można wspomóc organizm odpowiednią suplementacją. Podobnie w trakcie odchudzania, w celu przyśpieszenia procesu redukcji wagi można sięgnąć po preparaty zawierające błonnik, chrom lub termogeniki, które spalają tkankę tłuszczową.

http://www.sztukapielegnowania.pl/

Odżywki białkowe – jakie i kiedy stosować?

0

Odżywki białkowe cieszą się ogromną popularnością u osób, które pracują nad rozbudową muskulatury, amatorów siłowni, miłośników zdrowego odżywiania. Jak działają odżywki białkowe, jak i kiedy je stosować?

Czym są odżywki białkowe?

Odżywki białkowe to proteiny, czyli białko w sproszkowanej postaci. Ze względu na źródło białka odżywki można podzielić na kilka rodzajów. Dostępne w sprzedaży produkty zawierają:

– serwatkę – białko powstałe po ścięciu mleka krowiego,
– kazeinę – białko mleka wytworzone w wyniku trawienia na skutek działania podpuszczki,
– izolat białka sojowego – białko wyizolowane z odtłuszczonej mąki sojowej,
– albuminę pozyskiwaną z białek kurzych.

Po co spożywać odżywki białkowe?

Białko pełni w organizmie funkcję budulcową – występuje w każdej komórce, jest najważniejszym elementem ustroju. Białko działa dwutorowo – przyczynia się do rozrostu masy oraz do redukowania tkanki tłuszczowej. Posiłki białkowe doskonale i na długo zaspokajają głód, a przy tym przyśpieszają przemianę materii i zapobiegają katabolizmowi, czyli rozpadowi mięśni. Niskokaloryczne odżywki białkowe są zalecane dla zarówno dla osób, które się odchudzają, jak i tym, które chcą zbudować masę mięśniową. Co więcej, białko sprzyja rekonwalescencji organizmu – pozwala na regenerację ciała po wzmożonym wysiłku, poprawia wydolność i wytrzymałość organizmu, dzięki czemu trening może trwać dłużej.

Kiedy stosować odżywki białkowe?

Adepci kulturystyki radzą spożywanie odżywek tuż po treningu (można w połączeniu z węglowodanami), a także rano – przed śniadaniem i w przerwach między posiłkami. Nie zaleca się spożywania odżywek częściej niż trzy razy dziennie.

Jaką odżywkę białkową wybrać?

Wybór odżywek jest ogromny, a ceny zróżnicowane. Nowicjusz ma ogromny problem z wyborem najlepszego produktu. Czym się kierować podczas zakupu? Cechą, która decyduje o użyteczności używki, jest jej przyswajalność oraz zawartość aminokwasów. W przypadku osób odchudzających się zaleca się stosowanie odżywek białkowych na bazie serwatki. Osoby, które budują masę, powinny spożywać preparaty zawierające kombinację serwatki i kazeiny. Dobre odżywki białkowe są bogate w aminokwasy egzogenne (izoleucyna, walina, lizyna, treonina i inne), które nie są przez organizm syntetyzowane i muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Nie powinny być wzbogacone żadnymi sztucznymi dodatkami.
Jeśli chodzi o konkretnych producentów, warto przed dokonaniem zakupu zapoznać się z opiniami innych użytkowników.

Czy naprawdę warto?

Proteiny występujące w odżywkach białkowych są składnikami wielu produktów żywnościowych. Zamiast stosowania odżywek można stosować dietę wysokobiałkową. Ale! Argumentem przemawiającym za spożywaniem odżywek jest ich przyswajalność oraz nie ukrywajmy – wygoda stosowania – czasem lepiej i szybciej wypić smaczny koktajl niż zjadać kolejną porcję nielubianego kurczaka. Odżywki świetnie sprawdzają się w pracy – są łatwe i szybkie do przygotowania. Są mało kaloryczne i bardzo słodkie. Znakomicie zaspokajają głód na słodycze.

http://www.prohelvetia.pl/

Co jeść, aby schudnąć?

0

Któż chociaż raz nie zadał sobie takiego pytania? I choć odpowiedź wydaje się oczywista, sprawa nie jest do końca taka prosta – między innymi ze względu na tzw. „szum informacyjny”, czyli nadmiar płynących zewsząd informacji. Z zalewu nierzadko sprzecznych komunikatów, bardzo ciężko wyłonić faktycznie wartościową wiedzę. Słyszymy – ogranicz liczbę spożywanych kalorii, ujemny bilans kaloryczny to podstawa odchudzania lub nie możesz się głodzić, w przeciwnym razie inteligentny organizm zmagazynuje substancje odżywcze w formie tkanki tłuszczowej. Nie jedz mięsa, pij soki, jedz wyłącznie mięso, trzymaj się z dala od warzyw. Liczne, dostępne w sieci, diety obiecują cuda, a my otrzymujemy sprzeczne informacje. Zatem… co jeść i jak jeść, żeby schudnąć?

Stosuj urozmaiconą dietę

Wszelkie diety są mało skuteczne, ponieważ często bazują na bardzo prostym, mało różnorodnym menu. Spożywanie nielubianych pokarmów, przy braku szybkich efektów odchudzających, w krótkim czasie prowadzi do utraty motywacji i zaniechania diety. Co więcej, warto podkreślić – prosty jadłospis może doprowadzić do deficytów pewnych składników w organizmie i w efekcie do spowolnienia przemiany materii. Co zatem jeść? Racjonalna dieta przewiduje spożywanie pokarmów, które zawierają wszystkie składniki, czyli białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, a także składniki mineralne. Nie warto pomijać składników żadnej z wymienionych grup. Gdzie znaleźć te związki?

Węglowodany, choć owiane złą sławą, dostarczają energii i są niezbędne dla funkcjonowania organizmu. Węglowodany złożone znajdziemy z kaszy, brązowym ryżu, płatkach owsianych oraz pełnoziarnistym pieczywie. Do grupy węglowodanów złożonych zaliczane są warzywa, które należy spożywać w każdej postaci. Osoby odchudzające się powinny się wystrzegać węglowodanów prostych, czyli żywności wyprodukowanej na bazie białej mąki.

Białko znajduje się w mleku i jego przetworach. Warto spożywać chude sery, a także naturalne jogurty, które dodatkowo wzmacniają florę jelitową. Białko występuje w chudym mięsie – z kurczaka, indyka. Bogatym źródłem białka są oczywiście ryby oraz rośliny strączkowe. Białko to ważny składnik organizmu – budulec komórek. Pokarmy białkowe powinny być spożywane przy każdym posiłku. Białko daje uczucie sytości na długi czas i przyśpiesza metabolizm.

Tłuszcze pełnią ważną biologiczną rolę – dostarczają organizmowi energii, są składnikiem błon komórkowych. Nie sposób pomijać tłuszczów w diecie – szczególnie że jak twierdzą eksperci od odchudzania błędne jest myślenie, że tłuszcze tuczą. Spożywaj oliwę i zdrowe oleje roślinne (olej rzepakowy, lniany, kokosowy), pestki słonecznika i dyni, orzechy, a także tłuste ryby morskie. Ale! Ogranicz spożywanie potraw smażonych. Postaw na dania duszone, pieczone i gotowane na parze.

Odżywiaj się regularnie

Prawdą jest, że aby metabolizm działał sprawnie, trzeba spożywać małe porcje jedzenia, podzielone na 4-5 posiłków. Dzień powinien rozpoczynać się od śniadania, które może być obfite. Ostatni posiłek to lekka kolacja spożywana 2-3 godziny przed snem. Ustal stałe godziny posiłków i trzymaj się konsekwentnie planu. Jedz powoli, delektując się smakiem i aromatem dań.

Stosuj naturalne suplementy diety

Proces odchudzania można przyśpieszyć, spożywając substancje, które w naturalny sposób wpływają na przemianę materii, hamują łaknienie lub dają uczucie sytości. Warto zaopatrzyć się w preparaty zawierające błonnik (pęcznieje w żołądku i syci), chrom (hamuje apetyt), pieprz i kurkumę (zawierają piperynę i kurkuminę, które wywołują termogenezę i powodują spalanie tłuszczu).

http://www.med-online.pl/

Suplementy diety dla sportowców – jakie najlepsze?

0

Suplementy diety to środki spożywcze o szczególnych właściwościach i składzie. Zawierają witaminy, składniki mineralne oraz związki bioaktywne w skoncentrowanej formie. Suplementy diety to szeroka kategoria produktów różniących się składem i rolą, jaką spełniają w organizmie. Łączy je jedno – ogromna popularność. W dobie mody na bycie „fit” panuje ogromna presja, żeby wyglądać młodo i koniecznie szczupło. Ideałem męskiego piękna jest wysportowana muskularna sylwetka. Niby nic trudnego, a jednak… Dążenie do ideału piękna wymaga ogromnego trudu i wysiłku fizycznego – budowa tkanki mięśniowej nie wszystkim przychodzi z jednakową łatwością. W pewnych przypadkach warto sięgnąć po skuteczne suplementy diety, które wspomagają budowę muskulatury. Jakie? Poniżej zestawienie.

Suplementy dla sportowców – rodzaje:

„Spalacze tłuszczów”

Temat spalaczy tłuszczów budzi wiele emocji. Już sama nazwa kryje w sobie obietnicę. Wśród popularnych spalaczy tłuszczów warto wymienić chrom oraz pozyskiwaną z pomarańczy synefrynę. Przyjmowany w tabletkach chrom przyśpiesza przemianę materii i hamuje łaknienie. Synefryna jest stymulantem o działaniu podobnym do kofeiny. Przyśpiesza przemianę materii, pobudza organizm i hamuje apetyt.

„Boostery azotu”

Boostery azotu to suplementy zawierające w składzie kombinację składników aktywnych, które biorą udział w produkcji tlenku azotu (NO), który inicjuje proces budowy tkanki mięśniowej. Jak działa tlenek azotu? Z racji swoich właściwości chemicznych, w pierwszej kolejności, prowadzi do rozszerzenia ścian naczyń krwionośnych. Sprawia tym samym, że dochodzi do zwiększenia tempa przepływu krwi w naczyniach. Krew wraz z tlenem oraz substancjami odżywczymi szybciej dostaje się do mięśni. W rezultacie mięśnie zwiększają swoją objętość, pojawia się efekt tzw. „napompowanych mięśni”.

Odżywki, które budują masę

A wśród nich popularna kreatyna oraz odżywki białkowe. Kreatyna to aminokawas, który występuje w ścięgnach i mięśniach. Rola kreatyny sprowadza się do magazynowania w mięśniach energii i stymulowania ich do wzmożonej pracy. Kreatyna dodaje energii i zwiększa wytrzymałość, przez co trening trwa dłużej i jest bardziej intensywny. W efekcie długotrwałej pracy mięśni dochodzi do zwiększenia masy. Odżywki białkowe są stosowane w formie koktajli. Działają dwutorowo – budują tkankę mięśniową i spalają tłuszcz.

Suplementy, które uzupełniają deficyt substancji mineralnych

Podczas intensywnego treningu, dochodzi o utraty wody oraz elektrolitów. Napoje izotoniczne są źródłem wody oraz składników mineralnych takich jak: sód, potas, magnez, wapń, a także węglowodanów i witamin. Spożywanie izotoników pozwala na uzupełnienie wody oraz niezbędnych dla funkcjonowania organizmu składników.

Jakie suplementy wybrać?

Wybór suplementów jest naprawdę ogromny – wiele z nich daje naprawdę imponujące efekty. To jaki środek wybrać zależy od indywidualnych preferencji oraz… funduszy. Bez wątpienia przed zakupem, warto zapoznać się z opiniami innych użytkowników.

http://www.lekarzzakaznik.pl/

ZOBACZ TEŻ